A ZONTA CLUB SZOMBATHELY
1991 óta
KÉPVISEL – PÁRTFOGOL – SZOLGÁLTAT – TÁMOGAT

facebook icon gold

Horiz bordo MOBIL VERZIÓ

Zontianok Dobray Saroltaval Dora Zontapillangoval

A 2022-24-es bienniumot záró hónapokban egyesületünknek két különleges eseménye volt. Elsőként a NŐNAPI programunkról szólunk. Ebből az alkalomból a klubok évről-évre köszöntik azokat a nőket, akik önkéntes munkával, szakértelemmel, kiemelkedő adományokkal, a célok melletti elköteleződéssel vagy más módon támogatják a szervezetet. Mi rendhagyó időpontban, már március 2-án ünnepeltünk, mert elfogadta meghívásunkat szombathelyi bemutatkozásra DOBRAY SAROLTA író, újságíró. Munkássága támasz a hazai zontiánok számára, mert riportjaival, és Üvegfal regényével kiáll a peremre szorultak, a bántalmazást és sérelmeket elszenvedők, a függőségbe menekülök mellett. Ahogy a ZONTA világszerte azért tevékenykedik, hogy a nők lehetőséget kapjanak képességeik kiteljesítésére, váljon valósággá az ellenük irányuló agresszió megszűnése, az emberkereskedelem, a gyermekházasság felszámolása. Az irodalmi élmény mellett apró csokoládéval is megajándékoztuk látogatóinkat, akik érdeklődésükkel bizonyították, hogy szükséges a témáról a pontos szavakat megtalálva beszélgetni, és a segítő figyelem képességét magunkban kimunkálni. Köszönjük Dobray Saroltának a látogatást és a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak a partnerséget! A találkozón egyesületünk titkára beszélgetett a vendéggel, melynek során bepillantást kaptunk riporteri attitűdjének és alkotói hitvallásának családi gyökereibe, alkalmazott kisprózai műfajainak sokszínűségébe. Majd az Üvegfal részleteinek felolvasása közben átélhettük egy tündérmesének induló szerelem látens bántalmazó kapcsolattá, majd az érzelmi manipuláció örvényén át már a bekövetkezhető tragédia küszöbét is elérő fenyegetettséggé torzulását.

A találkozóra szóló meghívónkban így mutattuk be vendégünket:

Dobray Sarolta 1977-ben született, két gyermek édesanyja. Írásai révén sokan ismerik. 2004 óta jelennek meg emberközpontú riportjai, cikkei, publicisztikái a Nők Lapja hasábjain. Pályaválasztás előtt a filmkészítés vonzotta. A rendezői, produceri tervek megvalósítása érdekében végzett üzleti tanulmányokat az International Bussines School-on, ám a Bálint György Újságíróiskolában lelt rá hivatására, az írásra. Megrázó riportjaiból két kötetnyi válogatást adott közre. Közben közölni kezdte a szépírói eszközökkel fikcióvá érlelt sorstörténet-folyamot a Nők Lapjában Lénáról és Péterről. A Scolar Kiadónál megjelent regénnyé bővített Üvegfal azonnal a kortárs irodalmi sikerlista élére került.

A találkozón megkérdezzük vendégünktől, hogy miként lett újságíró, majd regényíró, honnan ered a hátránnyal élők, az elesettek, a kiszolgáltatottak iránti mély empátiája. Miből merített mintákat regénye szereplőinek viselkedés-ábrázolásához, és azt is, hogy mikor lesz folytatása a megrázó történetnek.

KÖTETEI

Őrült világ (Nők Lapja Műhely, 2011.) Riportkönyv a köztünk élő, nem ritkán láthatatlan, más esetekben éppen látni nem kívánt „sűrű sorsot” élő embertársainkról: prostituáltakról, egyetemista örömlányokról, hajléktalanokról, a kábítószer fogságában vergődőkről, nem kívánt gyermekeiről lemondó anyáról.

Üvegfal (Scolar Kiadó, 2021.) A regény egy bántalmazó - bántalmazott kapcsolatban élő házaspár történetét mutatja be láttató realizmussal, párhuzamosan a férfi és a nő nézőpontjából. A regényből eHangoskönyv, eKönyv és színdarab is készült.

Beűzetés a paradicsomba (Scolar Kiadó, 2022.) Az Igaz mesék alcímmel közreadott riportokkal, kisprózákkal ismét a legkiszolgáltatottabb emberi sorsokból merítve tart tükröt a magyar társadalomnak.

Fotók a Képgalériában: 2024/Dobray, meghívó: Archívum/Plakátok, Szórólapok, Meghívók mappákban

Sajtótudósítás a rendezvényről:

Savariaforum.hu

Második különleges eseményünket VESZPRÉMBEN élhettük meg és SCHUNCK DÓRÁNAK IS GRATULÁLHATTUNK. Ugyanis április 20-21-én Veszprémben találkoztak a Zonta 01 és 02 Area klubjainak képviselői. A kronológiát megfordítva először ünnepről szólunk. A Zonta Club Veszprém alapításának 30. évfordulója alkalmából Dr. Kristóf Mihályné Nóra prezentációjából megismerhettük a közösség átfogó tevékenységét, majd a veszprémi és szombathelyi zontiánok is örömmel gratuláltak SCHUNCK DÓRA hivatalos elismeréséhez. Jelenleg már a szombathelyi egyesülethez tartozó Dóra a veszprémi klub alapító tagja, többszörös elnöke és aktív feladatvállalója három évtizedes önkéntes munkájának elismeréseként ZONTA kitüntetésben részesült. Laudációja a Zonta közösség egyik legelkötelezettebb tagjaként méltatta, akinek nyelvtudása és szakmai tapasztalatai a helyi egyesületi életen túlmutatóan is felbecsülhetetlenül hozzájárultak a közösség eredményes tevékenységéhez. Rendkívüli és inspiráló munkájáért köszönet és nagyrabecsülés illeti!

A szervezeti megbeszélésen a klubok bemutatták a 2023-24-es programév eseményeit, továbbá az Area igazgatók összegezték a bienniumi tevékenységet. A találkozón előadást tartott Heike Schmidt, a D 14 kormányzója és Margot Fleck a Zonta Alapítvány a Nőkért képviselője. Kerekasztal beszélgetésben közreműködött Dr. Jutta Trube 2024-26-ra megválasztott kormányzó.

Fotók a Képgalériában: 2024/Veszprém Area meeting mappában

Sajtótudósítás testvérklubunk ünnepéről:

VEOL.HU

A kiemeltként bemutatott programok mellett további közösségi eseményeken is részt vettünk, melyek Eseménynaptárunkban majd áttekinthetők lesznek. (PTM)

Pin It