A ZONTA CLUB SZOMBATHELY
1991 óta
KÉPVISEL – PÁRTFOGOL – SZOLGÁLTAT – TÁMOGAT

facebook icon gold

Horiz bordo MOBIL VERZIÓ

BESZÁMOLÓ

Zonta Club Szombathely

2009.december-2010.szeptember

 

Klubunk története 1990.novemberében kezdődött, amikor csatlakozott a Nemzetközi Zonta hálózatához, önálló, helyi társadalmi szervezetként, hazánkban elsőként. (1-2.tábla)

Hivatalos beiktatására 1991.tavaszán került sor. Még ebben az évben alapítványt hoztunk létre, a Mozgássérült Gyermekekért.

Közhasznú szervezetté alakulásunk 2005.decemberében zárult.

Tagjaink száma 18.Lemorzsolódás az elmúlt 5 évben nem történt .Nyugdíjasaink száma 11 fő.

Céljaink, feladataink nemzetközi és hazai irányba mutatnak, de minden esetben a segítés, támogatás áll a középpontban.

Közhasznú tevékenységünk kiemelten a családokra, gyermekekre, fiatalokra irányul. Egyrészt a fogyatékkal élőkre, másrészt a tehetséges, de szociális hátrányuk miatt segítségre szorulókra.(3.tábla)

Tevékenységünk sokrétű, változatos, de állandó elemeinek ismétlődése miatt jól nyomonkövethető. Így a közel egy év programjának bemutatásával szeretnénk mintát adni mindazon nő társunknak, akik azonosulni tudnak a Zonta szellemiségével.

 

A decemberi ünnepkörhöz kapcsolódó mozzanatok egész tevékenységünk leglényegesebb részét képezik.

A jótékony célú Zonta hangverseny december eleji megrendezésével több célt is szolgálunk.(4.tábla) Zárjuk az évet, köszöntjük az ünnepet; adományt gyűjtünk- amelyet rászoruló családok (általában 10 család, de kb. 50 családtagot érintve) élelmiszercsomagjának összeállítására fordítunk;szereplési lehetőséget biztosítunk a Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek –akik közül is kerülnek ki támogatásra szoruló tehetséges fiatalok - ; a közönséget saját készítésű plakáttal, meghívóval mozgósítjuk; a szervezésnél figyelünk az idősebb, egyedül álló, nevelő otthonban élő emberek meghívására.

A 2009.évi , december 3-i hangversenynél Mikulás csoki figurákkal leptük meg a 100 fő körüli közönséget, s kártya formájában magunkról is adtunk tájékoztatást, az 1%-ok mozgósításáért( sajnos nem sok sikerrel!)

Az elmúlt évben is részt vettünk a fogyatékkal élő óvodások, iskolások Karácsonyi ünnepén,ahol ajándék átadására, a kicsik és szüleik megvendégelésére is sor került.(5.tábla)

 

A szervezeti élettel összefüggésben 2 AREA találkozónak adtunk helyet 2010.elején.Január 16-án rendkívüli-, április 17-én a szokásos tavaszi találkozónak.(6.tábla)

Ezek a programok a magyarországi Zonta helyzetének értékeléséről, a Zonta Clubok számának növeléséről, a taglétszám emeléséről szóltak. Egyrészt a dystrict vezető értékelt, módszereket ajánlott, tennivalókat fogalmazott meg, másrészt a klubok elnökei számoltak be, kiegészülve a tagok őszinte, nem egyszer kritikus megnyilvánulásaival.

Az áprilisi találkozón a Kámoni Arborétumban tett séta jó közösséget építő programot jelentett.(7.tábla)

 

Tevékenységünk sikeres végzése szükségessé teszi, hogy ismereteinket bővítsük.Mivel a fogyatékossággal élő gyermekekkel, fiatalokkal gyakran kerülünk kapcsolatba,szükségét láttuk, hogy az érintett csoportról, állapotuk, fejlesztésük, ellátásuk tekintetében több információt szerezzünk. Egy szakember tagtársunk bevezető előadása után 2010.március 23-án a Regionális Forrásközpontban kerestük fel a fogyatékkal élő fiatalok napközi otthonát,majd május 5-én a Rum kastélyi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben – ahol szombathelyi gyerekek is tanulnak – tettünk látogatást, 12 fővel.Szabadidős foglalkozásokhoz anyagokat (karton papír, gyurma, festékek ) ill.az erdőben megrendezésre kerülő megyei szintű játékos versenyhez kullancsirtót ajándékoztunk a közösségeknek.(8.tábla)

 

Havi összejöveteleink (1 ill. rendezvény előtt 2) tartalmasak voltak, 80 % körül mozgó részvétellel. A különböző szakterületet képviselő tagjaink egy-egy téma feldolgozását vállalták,vendéget fogadtunk -olyan hölgyeket is, akik csatlakozására esélyt láttunk-, programot készítettünk elő, média híreket beszéltünk meg, a megújult honlapunk tartalmi vonatkozásaival foglalkoztunk, pályázattal kapcsolatos egyeztetéseket végeztünk.Törekedtünk az egymás közötti kapcsolatok erősítésére, s e célból évente egy alkalommal egy lazább együttlétet is szervezünk, mint pl.: ebben az évben Zsennyére,ahol Lessenyei Márta szobrászművészt kerestük fel s az általunk önköltségen kiszállított ebédet jó hangulatban fogyasztottuk el. (9.tábla)

Kisebb csoportokban további együttmunkálkodás zajlik, pl.:évente 2-3 pályázat megírása, tájékoztató anyagok összeállítása, különböző meghívásoknak eleget tevés, a Civil Kerekasztal rendezvényeinek és továbbképzési programjainak a látogatása, városi ünnepségre képviseletünk biztosítása.

Az egyéni munkavégzés is gyakori: pl.:YWPA pályázat bíráló bizottságának tagjaként, számítástechnikai feladatok ellátásaként, fordító munkaként.

 

A Zonta évet az új tisztségviselők megválasztásával zártuk, amellyel párhuzamosan egy ügyészségi vizsgálat is elkezdődött klubunknál, szeptember végére várható befejezéssel.

Az előttünk álló időszak egyik legfontosabb feladata a 20 éves jubileumunkra való készülés lesz, a bemutatott tevékenység ismétlődése mellett.

 

 

 

Szombathely, 2010.szeptember 6.

Az anyagot összeállította : Pócz Gáborné

 

Az időszak elnökei: Somogyi Miklósné, Lakos Józsefné

A reprezentációs anyagot készítette: Soproni MónikaBeatrix

Pin It